1926

Društvo za proizvodnju kabela iz Bratislave kupilo je polugotovu zgradu od proizvođača slatkiša na rubu Kolina. Nakon završetka, početkom 1927., počelo je proizvoditi elektroinstalacijske cijevi, kutije i pribor. Međutim, brz rast proizvodnje usporen je zbog rata. Raspon proizvoda morao je biti prilagođen potrebama rata – tvornica je proizvodila vitla i posebnu opremu za zrakoplovnu industriju.

 

1946

Tvornica je pretvorena u novi subjekt: Kablo Bratislava, u vlasništvu države. Nakon tri godine, podijeljena je na nekoliko društava. Proizvodnja elektroinstalacijskog materijala ostala je u Kolinu.

 

1963

Pojavio se novi smjer u proizvodnji elektroinstalacijskog materijala. Šira upotreba plastike značajno je promijenila proizvodnju. Razvoj prerade plastike potisnuo je postojeću proizvodnju metalnih cijevi i započeo proizvodnju kanala, fleksibilnih cijevi i kutija od plastike.

 

1969

Tvrtka je proširila svoj raspon proizvodnje i otvorila proizvodnju željene emajlirane bakrene žice koja se koristi u motorima i transformatorima. Ta je proizvodnja zatvorena 1996. godine.

 

1985

Državno poduzeće Kladno, s proizvodnjom u Kolinu, pridružilo se grupi ZSE Prag na nekoliko godina.

 

1989

Druga i najvažnija promjena u razvoju došla je nakon Baršunaste revolucije 1989. godine. Sljedeće godine Kolin grupa postala je nezavisna i s.p. Kablo Kolin.

 

1994

Privatizacija državnog poduzeća 1994. pod nazivom KOPOS Kablo Kolin s.r.o. Počinje nova dinamična faza proizvodnje elektroinstalacijskih materijala.

 

1996

Naziv tvrtke KOPOS KOLIN a.s., prijelaz u dioničko društvo 1996. ostao je snažan brend kvalitete do danas.
Ulaganja u izgradnju vlastitog postrojenja za miješanje PVC granulata i početak rada iste godine započeli su nove mogućnosti tehničkog i tehnološkog razvoja tvrtke. Ovi strojevi omogućuju dovoljnu količinu visokokvalitetnih proizvodnih materijala u mehaničkom području i konzistenciji boja. Jedna od najnaprednijih je tehnologija za proizvodnju valovitih cijevi i strojeva za injekcijsko modeliranje za proizvodnju dvokomponentnih proizvoda.

 

1997

Kraj proizvodnje emajliranih žica.
Sve veći zahtjevi tržišta u Češkoj i u svijetu potiču nas da proširimo svoje poslovanje u druge zemlje te je dovelo društvo do osnivanja prve podružnice u Europi, a zatim preko oceana. Trenutno djeluju neovisno u 11 zemalja, uključujući Slovačku, Ukrajinu, Rusiju, Bjelorusiju, Gruziju, Poljsku, Mađarsku, Hrvatsku, Rumunjsku, Njemačku i Dominikansku Republiku. Društvo razvija i poslovne aktivnosti te konsolidira tržišnu poziciju u drugim dijelovima svijeta, kao što su Francuska, Beneluks, Švedska, Norveška, Austrija, Ujedinjeno Kraljevstvo ili Ujedinjeni Arapski Emirati.

 

2005

Administrativna i proizvodna dvorana izgrađena je uz značajno ulaganje od 10 milijuna EUR. Započeli su proizvodnju parapetnih kanala dvostrukih stjenka.

 

2006

Prijelaz na organsku proizvodnju.

 

2007

Neoklas Šardice s proizvodnjom metalnih kabelskih polica. Stečena tehnologija poboljšala je kvalitetu i performanse sustava upravljanja kabelima.

 

2009

Uvedeni su moderni sustavi za kabelske police MARS i JUPITER.

 

2012

Proizvodnja u Šardicama zatvorena je i tehnologija je prebačena u Kolin.

 

2018

Izgradnja novog suvremenog skladišta.

 

 

Podružnice društva KOPOS KOLIN a.s.

 

1997

Ukrajina

 

1998

Bjelorusija

 

1999

Poljska

 

2000

Rusija, Rumunjska i Slovačka

 

2002

Mađarska i Smolensk, Rusija

 

2007

Njemačka

 

2008

Hrvatska i Etiopija (zatvoreno 2014.)

 

2009

Gruzija
Udruživanje podružnica / partnera KOVOFIN ELEKTRO, s.r.o. i KOPOS Slovačka

 

2009

Dominikanska Republika

 

2009

Novi proizvodni objekt u Ukrajini

 

2009

Reorganizacija svih podružnica pod glavnim subjektom, društvom KOPOS HOLDING a.s.

 

 

KOPOS KOLÍN a.s. je češko obiteljsko društvo.