26.10.2017

Nekoliko mjeseci treniranja, dobrog zdravlja i želje za utrkom. Sve su to stvari s kojima se čovjek suočava u izazovu na poznatoj utrci IRONMAN, koja se ovog puta održava u Barceloni. Kopos ima takvu osobu u svojim redovima. On je prodajni zastupnik Artur Kaczorowski iz poljske podružnice.

Susret s hrabrim pojedincima za koje je težak rad samo riječ bio je velik izazov za Artura. Natjecao se među 3.000 sudionika u kategoriji od 30-34 godine. Plivanje, bicikl i trčanje u ukupnom vremenu od 10:44:21.

1. Jeste li ikad prije sudjelovali na Ironmanu?

Ovo je bio moj debi u Ironmanu pune udaljenosti (3,8 km plivanja, 180 km bicikla, 42,195 km trčanja).

Počeo sam svoje pripreme za Ironman prije više od godinu dana. Natječem se u triatlonima već pet godina, ali nijedan od mojih prethodnih triatlona ne može se usporediti s Ironmanom. Natjecao sam se u pet maratona i nekoliko kraćih triatlona.

  

2. Što vam je bilo najteže u utrci – bicikl, trčanje ili plivanje?

Ono što čini Ironman teškim je udaljenost svake discipline. Prva etapa je plivanje u Sredozemnom moru, u kojem su morske struje i valovi. To nije bilo lako, ali kad sam izašao iz vode, znao sam da ću završiti jer sam za plivanje najviše trenirao budući da sam u njemu bio najslabiji. Tijekom prošle godine najviše sam se poboljšao u bicikliranju i znao sam da tu imam najveći napredak. Prvi dio etape bicikliranja bio je miran i imao sam puno snage sve dok vjetar nije posao jači. U to je vrijeme bilo jako voziti u smjeru suprotnom vjetru i bio sam poprilično umoran nakon bicikla. Čak i uz vjetar, vrijeme koje sam ostvario na biciklu bilo je bolje nego što sam očekivao. Moja prosječna brzina na 180 km bila je 34 km/h. Bio sam uzbuđen kad sam stigao u etapu trčanja jer je to moja jača strana. U početku mi je trčanje bilo vrlo lako i osjećao sam se sjajno. Između 7. i 16. km imao sam krizu, morao sam usporiti. U ovom trenutku sjetio sam se riječi mojega prijatelja: „Zapamti, ideš u Barcelonu kako bi završio utrku Ironman, zaboravi na vrijeme, spusti glavu i nastavi i imat ćeš dobro završno vrijeme“. Tijekom tog vremena koristio sam i hidratacijske postaje koji su bile postavljene svakih 2,5 km. Tamo sam jeo banane, naranče i pio izotonične napitke, Colu i Red Bull. Kad mi se snaga vratila, počeo sam ponovno trčati u svom ritmu, kontrolirati optimalne otkucaje srca i brzinu. 5 km prije kraja kruga, maknuo sam mjerač pulsa s prsa i počeo brzo ubrzavati na 4,50 min/km i još brže. Ubrzavanjem na kraju, istrčao sam maraton u manje od 4 sata, kako sam i planirao.

  

3. Kako ste se osjećali nakon utrke?

Nakon utrke osjećao sam se vrlo umorno. Nisam imao snage za hodati kako bih pokupio svoj bicikl i ostale stvari s prostora za izmjenu. Nakon što sam pokupio stvari, jedva sam uspio doći nazad do hotela. Međutim, bio sam vrlo zadovoljan i ponosan na sebe jer sam završio Ironman pune udaljenosti. Prije godinu dana to je bio samo san i taj sam san ostvario.

  

4. Želite li isprobati IM na Havajima u budućnosti?

IM na Havajima? Natjecati se u Ironmanu na Havajima je moj novi san. Kad bih imao dovoljno sreće da dobijem mjesto za Ironman na Havajima, ne bi mi trebala ni sekunda da pristanem. Nadam se da ću jednog dana imati priliku natjecati se protiv najboljih Ironmana na Havajima.

Sretno, Arture!